Ancient Green Tea/ Trà Shan Tuyết

29/09/2019 Đăng bởi: Phạm Quỳnh Chi

 

 

Ancient green tea

Ha Giang is one of the provinces with the oldest acient green tea areas in Vietnam. It is the acient green tea with large leaves, buds and young leaves having many white hairs like snow, which grows strongly, and is moisture-resistant, cold-resistant, and have high yield and good quality. Therefore, it is called acient green tea.

Ha Giang has the cool mountainous climate all year round and is cloudy; therefore, the tea here has big buds, and is covered with a velvety and snow-white fuzz. Tea roots are older than 300 years old with large stems. There are trees with diameter of up to several meters, and large leaves and buds which are different from other types of tea; the harvester must climb up to harvest it.

Ha Giang acient green tea is processed according to the manual method of the Mong and Dao people… which requires skillful processing and storage so as to avoid spoiling the taste and benefits of acient green tea. From harvesting to finishing, people have to follow a strict process. Specifically, fresh tea is harvested, and tea buds which are not decayed, not too old are selected, then they are dried in a pan. The tea drying must be conducted using dried wood which catches fire easily, then the tea water will be green.

In addition, during tea drying, it is required to always keep your hands on a hot pan to estimate the temperature. During drying, the fire must be simmered evenly, then the tea is taken out for manual crumpling. It requires skilfullness so that the tea is not decomposed, and does not lose the flavor of the tea nor drop all snow-white fuzz remaining on the buds. The acient green tea which is successfully dried must be shrunk down to the size of peas, covered with snow-white fuzz, and has typical elegant aroma of a mountainous region.

Specially, the mountainous acient green tea has valuable substances for anti-cancer, mild detoxification, lifespan increase and youth prolongation, etc. These substances dissolve very quickly when we pour boiling water into the tea. Therefore, when making tea, we do not rinse the tea like low-lying tea which is grown with fertilizers, accidentally discarding such valuable substances. A cup of acient green tea has a honey-yellow color and a little floating "snow" of tea leaves on the water. Sipping a cup of tea and you will feel the soft aroma and then the slightly bitter taste on the tip of the tongue, but soon the sweetness will spread throughout your mouth.

Taking a cup of natural acient green tea every day at certain hours, you will be entitled to the health benefits just like those of a daily cup of nutritious water.

At Nam Ly Retreat, you can visit the stall and order high quality products. We accept nationwide delivery and bulk orders at discounted prices.

 

[ Vietnamese]

Hà Giang là một trong những tỉnh có vùng chè Shan lâu đời nhất VN. Đó là thứ chè Shan lá to, búp và lá non có nhiều lông trắng như tuyết, sinh trưởng khoẻ, chịu ẩm, chịu lạnh, năng suất cao và chất lượng tốt. Vì vậy, người ta còn gọi là chè Shan tuyết.

Hà Giang được thừa hưởng khí hậu vùng núi cao quanh năm mát mẻ, nhiều mây mù nên chè ở đây búp to, được phủ một lớp lông tơ mịn như nhung, trắng như tuyết. Các gốc chè có thâm niên tới hơn 300 tuổi, thân to, có cây đường kính lên đến hàng mét, lá và búp trà to khác với các loại chè khác; người hái phải trèo lên mới thu hoạch được.

Chè Shan Hà Giang được chế biến theo phương pháp thủ công của người Mông, người Dao… phải chế biến và bảo quản sao cho khéo léo để không làm hỏng mất vị và công dụng của chè Shan tuyết. Từ khâu hái che đến khi ra thành phẩm, người dân đều phải tuân theo một quy trình nghiêm ngặt. Cụ thể, chè tươi được hái về, chọn những búp chè không bị sâu, không quá già (lá bánh tẻ), sau đó sao trên chảo. Sao chè buộc phải dùng củi phơi khô cháy đượm thì nước chè mới xanh được.

Bên cạnh đó, khi sao chè phải luôn hơ tay trên chảo nóng để ước lượng nhiệt độ. Trong lúc sao, lửa phải liu riu thật đều, rồi đưa chè ra vò bằng tay, phải thật khéo sao cho chè không bị vữa, không mất hương chè, vừa không làm rơi hết những tuyết trắng còn bám ở búp chè. Chè Shan tuyết sao thành công phải săn lại bằng hạt đỗ, tuyết phủ trắng và mang hương thơm thanh cao đặc trưng của núi ngàn.

Đặc biệt, chè Shan tuyết cổ thụ núi cao có các chất rất quý như chất chống ung thư, giải độc nhẹ, tăng tuổi thọ và kéo dài tuổi xuân… các chất đó tan rất nhanh khi chúng ta rót nước sôi vào trà. Chính vì vậy khi pha không tráng trà như trà vùng thấp có chăm bón, vô tình đã bỏ đi các chất quý đó.Chén nước trà Shan Tuyết có màu vàng như mật ong và cả một chút “tuyết” của lá trà trôi bồng bềnh trên mặt nước. Nhấp một chén trà đưa lên miệng sẽ cảm nhận được hương thơm dìu dịu rồi đến vị hơi đắng nơi đầu lưỡi nhưng vị ngọt thanh ngay sau đó sẽ lan tỏa khắp khoang miệng.

Uống chén chè Shan tuyết cổ thụ tự nhiên hằng ngày vào các giờ nhất định thì giá trị của chè Shan tuyết tự nhiên đem lại sức khoẻ cho chúng ta không khác gì một chén nước bổ dinh dưỡng hàng ngày.

#vietnam#hagiang#hoangsuphi#namlyretreat#loop#looptour#terraces

 

 

Gửi yêu cầu của bạn:
popup

Số lượng:

Tổng tiền: