[ English below].
Home is where the heart is
Ở Bắc Hà, trong các phiên chợ thịt ngựa thường được chế biến thành thắng cố, món ăn tổng hợp thịt, lòng, gan, phèo phổi ngựa trong nồi hầm rồi xì sụp uống cùng rượu.
Lần đầu tới nhà A Dín ở Lùng Phình tôi được ăn món thịt ngựa chế biến theo kiểu miền xuôi. Thịt ngựa xào rau cần, lòng ngựa xào lăn. Thịt ngựa dai và nhạt hơn thịt bò, nhưng bù lại rượu mận của A Dín tuyệt ngon, êm mà đậm đà.
Thực ra, tôi thích nhất không gian bếp nhà A Dín, ở đó có bếp lửa bập bùng với từng tảng thịt treo gác bếp và được hít hà mùi khói bếp đun rơm. Vào một ngày trời se se lạnh, ngồi bên bếp lửa nhà A Dín, chờ bữa cơm chiều với mùi thơm ngào ngào ngạt với chén rượu nhấp môi thì thật bõ công chạy 300 km từ Hà Nội lên Lùng Phình.
In Bac Ha local market, horse meat is often made “Thang Co” dish that combines meat and viscera horse in a stew pot then people eat them and drink local vodka toghether.
The first time I went to A Din's house in Lung Phinh, Bac Ha, I ate horse meat dishes cooked like a lowland style. Dín cooked stir-fried horse meat with celery and stir-fried with little water horse viscera dishes. Horse meat was tougher and lighter than beef, but in return A Dín invited us to drink plum vodka. It was very delicious, smooth and rich.
I really liked the kitchen space of A Din's house where there was a stove with some pieces of buffalo meat hanging on top kitchen and I could smelled smoke of straw. In a quite cold day, sat beside the stove in A Din's kitchen, awaited a dinner coming and sipped a glass of plum vodka, you would feel the amazing moment in Lung Phinh.
#vietnam#hagiang#hoangsuphi#namlyretreat#terraces#looptour#laocai#bacha#simacai#chợphiên